Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onderzoek en inzichten op het gebied van professionele leiderschaps- en gedragsontwikkeling.


ISO-proof en waarom je in tijden van crisis juist gas moet geven

In maart 2020 werden er in vele landen Covid-gerelateerde lockdowns afgekondigd. In deze periode kregen we bericht van diverse opdrachtgevers dat ze de lopende Learning & Development programma’s niet konden laten doorgaan. We hoorden vergelijkbare geluiden van collega’s in de markt waar ook massaal programma’s werden stilgelegd. Hierbij werd aangegeven dat opdrachtgevers sterker op de kosten gingen letten en in deze onzekere tijden een pas op de plaats moesten zetten. Een logische reactie, want ook onze eerste reflex was om hard op de rem te gaan staan. De schrik zat er flink in.

Lees meer

"Op een continue manier bouwen aan verbinding"

Interview Anne Ribbers in e-magazine Coach.

"Asynchroon coachen is coachen op de millimeter: elke kleine stap wordt uitvergroot. Je hebt veel meer kans om empathisch betrokken te zijn bij je coachee. Met deze vorm van e-coaching leveren we een enorme bijdrage aan de effectiviteit van leren", aldus onze Anne Ribbers in een interview in Coach., het online magazine van de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches). 

Lees meer

eCoachPro valt in de prijzen: FD Gazelle 2020

eCoachPro is in de prijzen gevallen. We behoren tot 1 van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Daarmee mogen we ons FD Gazelle 2020 noemen.

De FD Gazellen Awards is een prijs van het Financieel Dagblad voor sterk groeiende en financieel groeiende ondernemingen. Het hoofdcriterium is een omzetgroei van minimaal 20% over een periode van drie jaar (2017-2019).

Lees meer

“Coaching op steroïden”: versneld én effectief

Upgrade de klassieke manier van coaching met eigentijdse middelen

Wanneer is coaching effectief? Kan het ook anders dan de standaard manier van langlopende trajecten met slechts 2 à 3-wekelijkse (fysieke) gesprekken tussen coach en coachee? Is sneller, korter en dichter op de bal mogelijk? Op een manier die beter past bij deze dynamische tijd? Wij denken van wel. Bij eCoachPro coachen wij dagelijks wereldwijd professionals op een blended wijze: flexibel, snel en doeltreffend. Met altijd als doel het tot stand brengen van een duurzame gedragsverandering. Een oproep om de traditionele beelden los te laten en nieuwe varianten van coaching te omarmen. Want het werkt!

Lees meer

"Mijn favoriete manier van coachen"

Blogserie: werken voor, bij of met eCoachPro

Binnen eCoachPro (eCP) coachen we professionals, delen we onze expertise op het vlak van online coaching en leiden we coaches op in onze methode. In deze serie laten we onze professionals en klanten aan het woord. Macarena Vergara, een van onze associates, trapt af. Naast online coach is ze sinds kort ook trainer. Onlangs verzorgde zij voor het eerst onze Internationale Masterclass e-coaching. Een interview over haar kennismaking met e-coaching, de manier waarop ze het toepast en haar nieuwe rol als trainer. "eCoachPro's aanpak van e-coaching heeft mijn aanwezigheid als coach veranderd, de manier waarop ik luister en hoe ik mijn volgende vraag het beste formuleer.”

Lees meer

Leidinggeven in crisistijd: de grenzen verleggen

Flexibele, kortdurende online coaching voor leidinggevenden in crisissituaties

Medewerkers uitrusten met de juiste leiderschapsstijlen en coördinatievaardigheden. En een gezamenlijke aanpak vinden in een complex en veranderlijk werklandschap. Dat was het doel toen we begonnen met coaching bij een grote NGO, actief in ruim 130 landen in voornamelijk conflictgebieden. Deelnemers werden gematcht aan een gecertificeerde coach en kregen 4 uur blended coaching. Coaching als ruimte voor zelfbewustzijn, reflectie en ontwikkeling van vaardigheden. "Soms is het moeilijk om iets te zien dat buiten ons eigen bedrijfsperspectief valt", stelt een van de deelnemers. "Het contact met een externe coach was nuttig om mijn grenzen te verleggen.”

Lees meer

De armoede van Beeldbellen en hoe het beter kan

Online begeleiden en behandelen met behulp van diverse communicatiemiddelen 

Je kunt er bijna niet omheen. De afgelopen weken bieden diverse online video-/beldiensten hun services tegen lage prijzen of zelfs gratis aan. De zorg- en begeleidingsbranche springt er massaal op in. Dat mensen nu naar online beeldbellen (videobellen) grijpen is logisch: het komt het dichtst in de buurt bij face-to-face contact. Beeldbellen lijkt vrijwel direct vertrouwd te zijn. Het gebrek aan non-verbale communicatie is echter lastig te compenseren. Beeldbellen is daarom een verarmde vorm van face-to-face contact. Je kunt hier tegenin brengen dat beperkt contact beter is dan helemaal geen verbinding. Maar een beter en intensiever contact is mogelijk: door beeldbellen te combineren met andere communicatiemiddelen.

Lees meer

Beeldbellen plus andere vormen van online coaching

A-synchroniciteit, sociale anonimiteit en de kracht van schrijven 

Je ziet het veel in deze tijd. Nu de face-to-face coaching afspraken niet doorgaan, biedt technologie soelaas om online te kunnen communiceren. Video- en beeldbellen maakt een enorme opmars. Maar het opzetten van een online video-/belverbinding maakt een traject nog niet meteen succesvol. Online coaching en begeleiding vraagt om een gedegen, weldoordachte aanpak. Iets waar wij als eCoachPro (eCP) al tien jaar in gespecialiseerd zijn. Onze eigen eCP-methode is speciaal ontwikkeld voor online begeleiden en behandelen. De online dialoog neemt daarbinnen een belangrijke plek in. Een blog over a-synchroniciteit, sociale anonimiteit en de kracht van schrijven. 

Lees meer

De bonsai van e-coaching

E-coach zijn: de kracht van het geschreven woord 

- Door Macarena Vergara en Antonie Bors - 

Hoe is het om een e-coach te zijn? Wat is de unieke werkwijze en filosofie achter deze manier van coachen? In e-coaching bouwen we een relatie op middels de kracht van het geschreven woord. Een e-coach werkt aan het opbouwen van vertrouwen, het creëren van veiligheid en intimiteit bij elke geschreven boodschap. Macarena Vergara, e-coach bij eCoachPro, vertelt: “In elke geschreven boodschap ben ik in feite in het moment aan het ‘dansen’ met mijn coachee.”

Lees meer

Hoe weet je of coaching weggegooid geld is?

Het kan ook anders: meten duurzame gedragsverandering

- Door Anne Ribbers en Antonie Bors -

Een recente uitzending van Rambam over coaching toont weer eens aan dat het vinden van een goede, kwalitatieve coach nog best een klus is. Tot Kamervragen aan toe stond ons vak ter discussie. Maar hoe weet je nu dat je de juiste, gekwalificeerde coach te pakken hebt? Kortom: hoe meet je kwaliteit? Een gecertificeerde coach is één. Wij vinden het daarnaast essentieel dat de resultaten van een coaching traject inzichtelijk en meetbaar zijn. Dat doen we via de unieke Coaching Monitor tool. Onlangs coachten we een grote groep teamleiders binnen de Nationale Politie en maakte de tool duurzame gedragsveranderingen zichtbaar.   

Lees meer

Toekomstbestendige leiders voor de Nationale Politie

Door Anne Ribbers 

Sinds 2010 zijn we gespecialiseerd in coaching waarbij face-to-face gesprekken wordt gecombineerd met online coaching. Binnen onze organisatie noemen we dit blended coaching of ook wel Technology Enhanced Coaching. Naast de face-to-face gesprekken, werken we online met cliënten via video-gesprekken en tekstberichten aan een continue dialoog. De continuïteit van een dialoog maakt het mogelijk om in kleine ontwikkelstappen te werken en dichtbij onze cliënten te blijven in de dagelijkse praktijk.

Lees meer

E-learning meets e-coaching: effectieve scholingsprogramma’s voor werkelijke gedragsontwikkeling

E-learning is een manier om mensen zelfstandig en in eigen tempo nieuwe vaardigheden te laten ontwikkelen. Echter, de drop-out is vaak hoog en deelnemers hebben doorgaans moeite met het vertalen van het geleerde naar de werkvloer. Het inzetten van een e-coach die meekijkt, meedenkt en motiveert bij het toepassen van het geleerde in de praktijk, blijkt een effectieve manier om werkelijke gedragsveranderingen op de werkvloer te realiseren. 

Lees meer

4 lessen voor impactvolle leiderschapsprogramma’s

 Tegenwoordig investeren bedrijven veel geld en tijd in de ontwikkeling van leiderschap skills door dure leiderschapsprogramma’s aan te bieden aan hun (top)talenten. Meestal is niet duidelijk wat precies de resultaten van deze programma’s zijn. Uit twee grootschalige onderzoeken van McKinsey[1] onder meer dan 500 CEO’s blijkt dat slechts 7% van de onderzochte CEO’s gelooft dat hun organisatie op een effectieve manier investeert in de ontwikkeling van goede leiders. Slechts 10% geeft aan dat hun leiderschapsontwikkelingsprogramma’s een duidelijke impact hebben. 

Lees meer

Leiderschapsontwikkeling is maatwerk op de werkvloer

 Elk individu, elke leidinggevende en elk bedrijf is uniek.

Vanuit deze context startte Multinational Euroports, logistiek dienstverlener in 23 havens wereldwijd, een zoektocht naar een passend leiderschapsprogramma. In partnerschap met eCoachPro onstond een tailor made leiderschapsontwikkelingsprogramma.

Lees meer

15 schrijfstrategieën voor een beter coaching resultaat

Schrijven is een onmisbaar element in een online of een blended (combinatie van off- en online) coachingstraject. Het is natuurlijk nodig om je uit te kunnen drukken via mail, chat of sms. Maar het zorgt er ook voor dat deze manier van coachen zoveel meer oplevert dan een regulier face-to-face coachingstraject. Onderzoek wijst uit dat schrijven over ervaringen en gedachtes ontlastend werkt. Ook vergroot het het zelfinzicht van je coachee. Het vergt wel extra vaardigheden van jou als coach.

Lees meer

Driedimensionaal lezen; zo kom je erachter wat je coachee écht bedoelt

Niet iedere goede coach is ook een goede online coach. Het gebruik van alle mogelijkheden via internet als mail en chat en het werken met een online coachingstool als Pluform vragen om andere skills. Het geschreven woord speelt daarbij een belangrijke rol. Wanneer de coach in staat is om analytisch te lezen en strategisch te schrijven heeft dat een grote meerwaarde. 

Lees meer

Ministerie van Justitie en Veiligheid is koploper op het gebied van professionele online ontwikkeling

logo ministerie

Sinds twee jaar maakt het Ministerie van Justitie en Veiligheid gebruik van e-coaching bij de professionele ontwikkeling van het personeel. Dit ministerie bestaat uit verschillende diensten, denk onder meer aan de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Deze diensten hebben ieder hun eigen werkterrein en hebben zodoende ook weer verspreid over heel Nederland verschillende vestigingen. Alleen al voor het verminderen van de reistijd biedt e-coaching natuurlijk een goede oplossing, maar er is veel meer. 

Lees meer

Conferentie EMCC 12 april 2018: Leiderschapsontwikkeling in een VUCA-wereld

Op donderdag 12 april was eCoachPro aanwezig bij de 24e editie van de EMCC (European Mentoring & Coaching Council) conferentie in Amsterdam. Tijdens deze bijeenkomst spraken Anne Ribbers en Marco Tieleman over een VUCA-programma voor leidinggevenden bij een grote Nederlandse overheidsinstelling ontwikkelt door eCoachPro en Groupmapping.

Lees meer

De toekomst van duurzame ontwikkeling: blended coaching

TPPHet bedrijfsleven investeert in zijn mensen. Dat is een gegeven. Professionele ontwikkeling staat hoog op de agenda van organisaties. Volgens onderzoek van Technavio zal de markt voor soft-skilltraining tot 2020 met 10% per jaar groeien (omzet 2015: 15 miljard dollar). Ook de coachingsmarkt blijft groeien volgens de Internationale Coach Federatie (ICF). Tussen 2011 en 2015 is de markt 6% gegroeid. Volgens de 2016 ICF Global Coaching Study zijn de totale inkomsten van aan coaching gerelateerde diensten 2,4 miljard dollar wereldwijd. 

Lees meer

Succesvol coachen op afstand en toch heel nabij

Esmeralda Korteweg succesvol coachen op afstand eCoachPro deskundigonlineSteeds meer organisaties omarmen de coachmethode van eCoachPro, mede door de behaalde succesvolle resultaten. In onze vorige blog kwam een cliënt aan het woord, deze keer een interview met een van onze Associate coaches.

Esmeralda Korteweg kreeg voor haar laatste traject van de klant een 10 (Meetinstrument de Coaching Monitor van de NOBCO) voor haar werk als e-coach! Iets waar we trots op zijn. Alle reden te vragen wat volgens haar de succesformule is van de eCP-methode.

Lees meer

400ste certificering voor het International eCoach Register

Jacqueline Doomen

Het eCoach Register groeit! Meer dan 1000 coaches, HR-experts, psychologen en onderwijsprofessionals zijn opgeleid in de eCP-methodiek en het ABC-model voor online begeleiding (e-coaching). Dat professionals hun ontwikkeling serieus nemen, blijkt uit het groeiende aantal certificeringen tot 'Certified eCoach' of 'Certified eCounselor'. De 400ste certificering is een feit en opgenomen in het International eCoach/eCounselor Register! In deze blog laten wij graag Jacqueline Doomen als 400ste geregistreerde e-coach aan het woord.

Lees meer

Enthousiaste reacties op Engelse editie handboek E-coaching

Routledge logoDe Engelse uitgever Routledge heeft enige tijd geleden de rechten gekocht van ons boek E-coaching. Inmiddels is de Engelse versie verschenen onder de naam ‘E-coaching: Theory and practice for a new online approach to coaching’. Inmiddels zijn er enkele zeer mooie recensies binnen gekomen van bekende namen uit het internationale coachveld o.a. van Graham Alexander, Professor Jonathan Passmore, Dr. Anthony Grant, Dr. Lise Lewis en Dr. Vikki G. Brock.

Lees meer

4e druk: Direct aan de slag met Het Nieuwe Coachen

boom uitgevers logoHet enige handboek over online begeleiding! Dit handboek bevat naast een grondig theoretisch kader, een compleet uitgewerkt praktisch onderdeel waarin het ABC- model en de eCoachPro methodiek stap voor stap worden uitgelegd. Tevens bevat het boek een hoofdstuk dat gebaseerd is op de praktijkervaringen van ruim 30 e-coaches. Het boek eindigt met een compleet uitgewerkt voorbeeld van een e-coachingstraject. Dit is het eerste handboek dat iedere geïnteresseerde in online begeleiding werkelijk op weg zal helpen om direct aan de slag te gaan met het nieuwe coachen.

Lees meer

"Je ziet het niet in de ogen maar in de teksten."

Alexander Waringa eCoachPro algemeen directeurInterview uit Het Loopbaan Magazine met Alexander Waringa, Algemeen directeur eCoachPro

"Coaching kwam op een gegeven moment op mijn pad", aldus Alexander. "Ik merkte dat over de werking van coaching eigenlijk weinig bekend was; er was nauwelijks onderzoek beschikbaar. In het buitenland zag ik dat het massaal werd toegepast, maar niemand kon precies uitleggen hoe het werkte."

Lees meer

De blended werkwijze van executive coach Anne Ribbers

Anne RibbersAnne Ribbers coacht voor 85% digitaal en combineert e-coaching met face-to-facegesprekken, video, telefoongesprekken en sms. ‘Als online coach ontwerp je samen met je cliënt het proces; vooraf, maar ook tijdens het proces kijk je op welke manier en hoe vaak je contact hebt zodat je maximale aansluiting hebt bij de dagelijkse realiteit van je cliënten. Soms wil een cliënt graag eerst face-to-face ontmoeting en het vervolgtraject online doen. Dus dan vlieg ik voor een kennismaking naar die cliënt toe.’

Lees meer

Google CEO Eric Schmidt: Everybody needs a coach

Youtube Eric Smidt GoogleIn dit interview vertelt Eric Schmidt, CEO van Google, dat hij zelf al jaren een coach heeft en geeft het advies aan iedereen die op topniveau wil functioneren om ook een coach in de arm te nemen.

"Every famous athlete, every famous performer has somebody who's a coach. Somebody who can watch what they're doing and say, "Is that what you really meant? Did you really do that?" They can give them perspective. The one thing people are never good at is seeing themselves as others see them. A coach really, really helps."

Lees meer

Het verhaal van de CTO van KBC over echte gedragsverandering.

Frank Demonie KBCVorig jaar tijdens mijn jaarlijks functioneringsgesprek kreeg ik te horen dat ik enkele ontwikkelpunten had. Mij werd aangeraden hier met een professionele coach aan te gaan werken. Niet lang hierna kreeg ik vanuit HR de vraag of ik mee wilde doen aan een pilot met een innovatieve coachmethode. Had ik een keuze? ;-)  Mijn eerste reactie was dat ik zou doen wat er van mij gevraagd werd om de ontwikkelpunten die in mijn functioneringsgesprek naar boven kwamen aan te pakken.

Lees meer

Uitblinkende leiders creëren met behulp van embedded coaching

Excellente leidersWerkelijk leren vindt plaats in de relevante context tijdens de dagelijkse routinematigheden. Embedded coaching sluit hier naadloos bij aan. Embedded coaching wil zeggen, het combineren van face-to-face coaching met online begeleiding (het op afstand begeleiden gebruik makend van informatie- en communicatietechnologie). Bij deze vorm van begeleiding wordt de coaching ingebed in de dagelijkse realiteit en relevante context (werkvloer) van de cliënt. Er zijn verschillende typen online coaching te onderscheiden.

Lees meer

Waarom leiderschapsprogramma’s meestal mislukken

Leadership DevelopmentDoor bedrijven wordt veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden zonder dat duidelijk is wat precies de voordelen en resultaten van deze programma’s zijn. Recent onderzoek van McKinsey geeft inzicht in wat er mis kan gaan in het design en de uitvoering van leiderschapsprogramma’s.

In deze blog bespreken we de belangrijkste uitdagingen uit het artikel van McKinsey en hoe onze blended coaching aanpak, ingezet kan worden om deze uitdagingen aan te pakken.

Lees meer

Nieuw onderzoek over de toekomst van HR

Toekomst van HRRecentelijk heeft Mercer een onderzoek uitgevoerd over de toekomst van HR. Tevens heeft Deloitte een rapport uitgebracht over wereldwijde HR Trends in 2016. In dit blog bespreken we de beide onderzoeken die als leidraad kunnen fungeren voor HR-professionals en de manier waarop eCoachPro methode handvatten biedt aan HR-professionals.

Mercer ziet een belangrijke taak voor HR in het verbeteren van professionele ontwikkeling. De prioriteiten op dit vlak zijn:

Lees meer

Neem contact op

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Klik hier: contactformulier

 

Bel ons:

+31 13 85 07 546


E-mail:

Contactformulier 

Of neem contact op met commercieel directeur Marc Coenen voor de mogelijkheden binnen uw organisatie


Marc Coenen

Commercial Director
+31 6 15 45 73 05
coenen@ecoachpro.org

Marc Coenen eCoachPro

Onze vestigingen

eCoachPro Nederland

NEDERLAND
eCoachPro
Stationsstraat 24-01
5038 ED Tilburg

eCoachPro Belgie

BELGIE
eCoachPro
Vaartstraat 59 (bus 4)
1000 Brussel

eCoachPro Spanje

SPANJE
eCoachPro
Avda. Ricardo Soriano 72
Edif. Golden B.1a Planta
29601 Marbella, Málaga