Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onderzoek en inzichten op het gebied van professionele leiderschaps- en gedragsontwikkeling.


Ministerie van Justitie en Veiligheid is koploper op het gebied van professionele online ontwikkeling

logo ministerie

Sinds twee jaar maakt het Ministerie van Justitie en Veiligheid gebruik van e-coaching bij de professionele ontwikkeling van het personeel. Dit ministerie bestaat uit verschillende diensten, denk onder meer aan de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Deze diensten hebben ieder hun eigen werkterrein en hebben zodoende ook weer verspreid over heel Nederland verschillende vestigingen. Alleen al voor het verminderen van de reistijd biedt e-coaching natuurlijk een goede oplossing, maar er is veel meer. 

Van binnenuit
De coaching van het ministerie wordt georganiseerd vanuit de Coachpool JenV. Deze pool bestaat enkel uit circa 70 coaches die werkzaam zijn binnen de organisatie zelf. Naast hun reguliere functie bij het ministerie begeleiden zij per jaar zo’n twee tot drie cliënten van steeds weer een ander organisatieonderdeel. Spin in het web is de coördinator van de coachpool, Ineke van Vugt. Zij linkt coach en coachee aan elkaar, alles gebeurt met gesloten beurzen. ,,Dat de coach weliswaar van een ander onderdeel maar wel uit dezelfde organisatie komt heeft een grote meerwaarde. De betrokkenheid is zo groter en de context is bekend. Hij of zij weet bijvoorbeeld ook hoe wispelturig de taakverdeling binnen het ministerie kan zijn door politieke wisselingen.”

Certificaat  
Twee jaar geleden introduceerde Van Vugt de masterclasses e-coaching en het werken met het online platform Pluform in de pool. ,,We zagen een toename in de vraag naar coaching bij met name de jongere medewerkers. Dat is de groep die in een drukke levensfase zit qua tegelijkertijd een carrière én een gezin opbouwen en waarbij goed omgaan met tijd dus heel belangrijk is. En dat is ook de groep die al gewend is om te werken met alle nieuwe media. E-coaching biedt dan een mooie oplossing, want er is minder tijd nodig om gecoacht te worden en er is geen drempel om online te werken. Destijds hadden we nog maar twee e-coaches in de pool zitten, maar bleek er weinig vraag naar te zijn. Nu merk je dat aanbod de vraag creëert. Het enthousiasme over deze manier van coachen is zowel onder de coaches als onder de coachees gegroeid”

Inmiddels heeft een deel van de coachpool van het Ministerie van Justitie en Veiligheid de masterclasses van eCoachPro gevolgd en is geregistreerd gecertificeerd e-coach. Binnenkort starten er weer twee nieuwe groepen met het behalen van een certificaat en met het leren werken binnen de speciale coachingsomgeving Pluform. 

,,De gewaarborgde veiligheid van die online omgeving speelt zeker ook een dusdanig grote rol dat we voor iedereen in de coachpool een licentie hebben aangevraagd. Je bouwt in Pluform niet alleen een uitgebreid en nuttig digitaal dossier op van de coaching, compleet met alle filmpjes, gebruikte informatie, opdrachten en uitwerkingen, maar je voldoet direct aan de normen van de nieuwe Europese privacywetgeving. En alleen de coachee kan er nog twee jaar lang in terugkijken om zo zijn opgedane kennis en professionele groei weer op te frissen als dat nodig is. Prachtig dat dat gewoon extra beveiligd in één systeem staat.”

IMG 1409

                                                                          De eerste lichting gecertificeerde e-coaches, op korte termijn gaan weer twee nieuwe groepen starten.

Op de troepen vooruit
Op het gebied van e-coaching is het Ministerie van Justitie en Veiligheid koploper van alle ministeries van de Rijksoverheid. Ondanks haar eigen enthousiasme en de positieve reacties van zowel de coaches als coachees binnen haar eigen organisatie begrijpt Van Vugt de schroom bij andere ministeries en überhaupt andere bedrijven en instellingen wel om e-coaching te introduceren. ,,Er is koudwatervrees én vaak ook beperkte kennis. Het is natuurlijk veel meer dan skypen met je coachee, maar dan moet je daar wel eerst mee geconfronteerd worden om dat  te kunnen weten. En dat je e-coaching introduceert wil bijvoorbeeld  niet zeggen dat je face-to-face begeleiding volledig uitsluit. Binnen de Coachpool hanteren we ook blended coaching, een combi van on- en offline contact.  

Eerst offline en dan naar online
De eerste kennismaking is in ieder geval altijd een face-to-face-ontmoeting. Mensen hebben er toch behoefte aan om eerst een gezicht gezien te hebben.”,,Daarnaast is het ook gewoon echt een andere manier van coachen die je je als coach eigen moet maken”, zegt Ineke van Vugt die zelf ook gecertificeerd e-coach is. ,,Je wordt je heel bewust van de manier waarop je vragen stelt. Je wordt daardoor ook veel bewuster van wat je face-to-face doet. Sommige vragen stel je soms gewoon uit nieuwsgierigheid naar de context. E-coaching is veel meer “to the point”. En natuurlijk het schrijven dat een belangrijk deel uitmaakt van de online communicatie tussen coach en coachee. Dat schrijven biedt een prachtige uitlaatklep en is een mooi middel voor de coachee om de gedachten te ordenen. Als coach is het ook fantastisch om te zien dat daardoor het kwartje valt bij de coachee.” Voor e-coaching is kortom niet alleen een ander kanaal nodig, maar ook een andere mindset. 

Goed werkgeverschap
Het volgen van de masterclass e-coaching en het leren gebruiken van Pluform vraagt bovendien ook wel inspanning van de deelnemers. Er moet wel tijd en moeite in worden gestopt en uiteindelijk volgt ook een beoordeling. ,,Dat kan bij sommige deelnemers wel rauw op het dak vallen.” 
Voor Van Vugt is dat het uiteindelijk allemaal dubbel en dwars waard:

,,Het gaat uiteindelijk om de duurzame inzetbaarheid van de mensen in je organisatie. Deze tijd vraagt om een enorme flexibiliteit van mensen en daar moet je met je coaching ook op inspelen wil je als bedrijf mee kunnen doen in die wendbare samenleving. Het aanbieden van e-coaching is een teken van goed werkgeverschap en van goed human resource management.” 

Succesfactor   
De verklaring voor het succes vanuit de coachpool JenV op het gebied van begeleiding bij de professionele ontwikkeling binnen het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft volgens Van Vugt onder andere te maken met zowel de manier waarop de Coachpool JenV is georganiseerd als met de introductie van e-coaching. Bij elkaar opgeteld vormen die noviteiten binnen de interne coachwereld een mooi staaltje van innovatie.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om binnen uw eigen organisatie aan de slag te gaan met online begeleiding en ontwikkeling? Neem voor een oriënterend gesprek of een inspiratiesessie contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Door Sanne Tegelaar

Neem contact op

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Klik hier: contactformulier

 

Bel ons:

+31 13 85 07 546


E-mail:

Contactformulier 

Of neem contact op met commercieel directeur Marc Coenen voor de mogelijkheden binnen uw organisatie


Marc Coenen

Commercial Director
+31 6 15 45 73 05
coenen@ecoachpro.org

Marc Coenen eCoachPro

Onze vestigingen

eCoachPro Nederland

NEDERLAND
eCoachPro
Stationsstraat 24-01
5038 ED Tilburg

eCoachPro Belgie

BELGIE
eCoachPro
Vaartstraat 59 (bus 4)
1000 Brussel

eCoachPro Spanje

SPANJE
eCoachPro
Avda. Ricardo Soriano 72
Edif. Golden B.1a Planta
29601 Marbella, Málaga