15 schrijf strategieën voor beter resultaat met je coachee / cliënt / student
Schrijven is onmisbaar in een online of een blended (combinatie van off- en online) coachingstraject. Het is natuurlijk nodig om je uit te kunnen drukken via mail, chat of sms, maar het zorgt er ook voor dat deze manier van coachen zoveel meer oplevert dan reguliere face-to-facecoaching. Er is een hoop onderzoek gedaan dat aantoont dat schrijven over ervaringen en gedachtes ontlastend werkt en dat het het zelfinzicht van je coachee vergroot. Voor jou als coach vergt het wel extra vaardigheden.
Welke kernboodschap stuur je terug aan je coachee en hoe formuleer je dit in je bericht? Stel jezelf daarbij drie vragen:
1. Wat wil je bereiken met je bericht?
2. Hoe sluit je aan bij de coachee.
3. Wat is jouw persoonlijke coachbijdrage in het bericht?
De eCoachPro-methode maakt bij het opstellen van een bericht gebruik van taalstrategieën, ontwikkeld door de taalwetenschappers Brown & Levinson (1987).
Bij coaching wordt gestreefd naar een persoonlijke en tegelijkertijd zakelijke manier van communiceren. Oftewel naar direct taalgebruik met positieve relatiegerichte bewoordingen. Dat geldt zowel voor de opbouwfase van de coachrelatie, als voor het gehele coachproces.
De taalstrategieën die je als coach moet hanteren zijn dus vooral gericht op het zoeken van toenadering tot de coachee. De boodschap moet duidelijk en ondubbelzinnig zijn, maar vooral ook voorzien van informatie waaruit blijkt dat je als coach gevoelig bent voor de behoeften van de coachee.
Maak daarom vooral gebruik van de volgende 15 taalstrategieën:
Strategie 1: Besteed aandacht aan je coachee
Strategie 2: Overdrijf
Strategie 3: Versterk het belang van jouw gespreksbijdrage voor je coachee
Strategie 4: Gebruik groepspecifieke identiteitsaanduidingen en maak een sfeer van ‘onder elkaar’
Strategie 5: Zoek overeenstemming
Strategie 6: Vermijd verschil van mening
Strategie 7: Veronderstel/opper/bevestig een gezamenlijk perspectief
Strategie 8: Wees grappig
Strategie 9: Bevestig of veronderstel je kennis van en zorg voor de behoeften van je coachee
Strategie 10: Bied iets aan of beloof iets
Strategie 11: Wees optimistisch
Strategie 12: Sluit zowel jezelf als je coachee bij de activiteit in
Strategie 13: Geef redenen (of vraag waarom)
Strategie 14: Neem wederzijdsheid aan of bevestig die
Strategie 15: Geef giften (sympathie, begrip, samenwerking, complimenten)
Stel: Je ontvangt een mailbericht van je coachee. De coachrelatie is in opbouw en op basis van jouw interpretatie aan de hand van taalhandelingen in de e-mail analyseer je dat je coachee onzeker is over de coaching en behoefte heeft aan bevestiging of een stimulans. Een bruikbare strategie in dit geval is dan: ‘bevestig of veronderstel je kennis van en zorg voor de behoeften van je coachee’ (strategie 9). De behoefte zou je kunnen vervullen door het tonen van begrip voor diens gevoel, het bekrachtigen van de inzet van de coachee en/of het benadrukken van behaalde resultaten. Daaropvolgend kun je jouw betrokkenheid aangeven door je optimistisch uit te laten (strategie 11) over de vervolgstappen die de coachee gaat nemen.
Wil je meer lezen?
We publiceerden hier al eerder over in het Tijdschrift voor Coaching. Of lees ons boek over E-coaching.