Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onderzoek en inzichten op het gebied van professionele leiderschaps- en gedragsontwikkeling.


E-learning meets e-coaching: effectieve scholingsprogramma’s voor werkelijke gedragsontwikkeling

E-learning is een manier om mensen zelfstandig en in eigen tempo nieuwe vaardigheden te laten ontwikkelen. Echter, de drop-out is vaak hoog en deelnemers hebben doorgaans moeite met het vertalen van het geleerde naar de werkvloer. Het inzetten van een e-coach die meekijkt, meedenkt en motiveert bij het toepassen van het geleerde in de praktijk, blijkt een effectieve manier om werkelijke gedragsveranderingen op de werkvloer te realiseren. 

Communicatie- en gedragsdeskundigen bij eCoachPro zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van verschillende soorten modules die gedragsverandering mogelijk maken. Aan de hand van de bedrijfsvoorkeur wordt een e-scholingsprogramma op maat gemaakt en ontwikkeld. Van leiderschapsprogramma’s tot individuele vaardigheidstrainingen. Een programma bestaat uit een combinatie van e-scholingsmodules met optioneel persoonlijke begeleiding door een online Active Learning eCoach.  

Casus: Het versterken van communicatie- en samenwerkingsvaardigen binnen de Wikipediacommunity

(Amber Mitchell)

Hoe zorg je ervoor dat Wikipediabewerkers op een zo constructief mogelijke manier met elkaar samenwerken? Wikimedia Nederland boog zich over dit vraagstuk en riep daarbij de hulp in van eCoachPro. Het team van communicatie- en gedragsdeskundigen, ontwikkelde daarop het programma ‘Optimaal online samenwerken’.

Afbeelding Wikipedia Plufom programma

“Over het algemeen verloopt de samenwerking tussen onze bewerkers op vreedzame en constructieve wijze. De bewerkers zijn ook heel erg betrokken, maar op het moment dat mensen samen aan een pagina werken, kunnen er meningsverschillen ontstaan. Zeker als je in een geanonimiseerde, online omgeving met elkaar samenwerkt terwijl je elkaar niet kent. Dan kan er een conflictsituatie ontstaan,” legt Sandra Rientjes, de directeur van Wikimedia Nederland, uit. “Voor nieuwe bewerkers kan het bovendien even wennen zijn om zo’n hechte club binnen te stappen, ook al is het online. Als je met de beste bedoelingen per ongeluk een fout maakt of iets doet waar iemand anders het uitgesproken mee oneens is, kan dat een nieuwkomer best afschrikken.” 

Samenwerken in een anonieme online gemeenschap 
In de Wikipediagemeenschap is sprake van weinig tot geen hiërarchie. Bewerkers genieten een hoge mate van anonimiteit en de communicatie verloopt vooral online. Door die factoren is het lang niet altijd mogelijk om ervoor te zorgen dat alle bewerkers elkaar persoonlijk ontmoeten. Mede daardoor zocht Wikimedia Nederland naar instrumenten om de onderlinge samenwerking tussen de bewerkers structureel te verbeteren.
Met de hulp van CoachPro bood Wikimedia Nederland daarom een groep geïnteresseerde bewerkers een serie workshops en een pilot-training over online communicatie en samenwerking aan. Daarbij werd met veel persoonlijke begeleiding op locatie gewerkt.
 
Online coaching platform voor Wikipedia
Na de succesvolle pilot werd een stap gezet richting een scholingsprogramma voor alle bewerkers. Alexander Waringa, online psycholoog bij eCoachPro, vertelt hoe dit verliep: “Het doel was om mensen te motiveren en te helpen om op een constructieve manier met elkaar aan de totstandkoming van Wikipediapagina’s te werken. Om op te kunnen opschalen en de deelnemers voldoende anonimiteit te kunnen bieden, werd besloten het programma online beschikbaar te maken. Niet via een traditionele vorm van e-learning, maar volgens een eigentijds e-scholingsprogramma.” 

En zo bouwde eCoachPro binnen haar eigen online coachingsplatform Pluform.com een scholingsprogramma voor Wikipedia. Het platform combineert e-scholingsmodules met persoonlijke begeleiding door een Active Learning eCoach. In het programma kunnen Wikipediabewerkers meer leren over gedragsontwikkeling en hun communicatievaardigheden verder ontwikkelen. 

Van theorie naar de Wiki-praktijk
De focus van het e-scholingsprogramma ligt in het verkrijgen van inzicht in en het ontwikkelen van (online) communicatie- en samenwerkingsvaardigheden. Aan de hand van achtergrondinformatie en oefeningen worden verschillende aspecten van de online samenwerking binnen een platform als Wikipedia uitgelicht. Daarbij worden diverse psychologische en taalkundige theorieën gekoppeld aan voorbeelden uit de Wikipedia-praktijk. Door de combinatie van theorie en praktijk ontwikkelen deelnemers op praktische en toepasbare wijze hun online communicatie- en samenwerkingsvaardigheden. Lees in deze blog meer over de inhoud van dit programma.

Persoonlijke begeleiding binnen handbereik
De deelnemers kunnen op eigen houtje aan een op maat gemaakt e-scholingsprogramma beginnen. Ons slimme algoritme iRobin bepaalt aan de hand van de uitkomsten van de voltooide oefeningen hoe de rest van het programma wordt doorlopen en welke oefeningen, artikelen en filmpjes vervolgens worden aangeboden. Kortom: een adaptief leerpad. 

Heeft een deelnemer behoefte aan meer persoonlijke begeleiding? Dan kan er op elk moment voor worden gekozen om de hulp van een (getrainde) online coach in te schakelen. Vanaf dat moment wordt de deelnemer de rest van het traject online (en meer persoonlijk) begeleid. Zo wordt op een innovatieve manier vorm gegeven aan het blenden van e-scholing en e-begeleiding, met als grootste voordeel dat elke individuele deelnemer een op maat gemaakt leerproces doorloopt. 

ecoaching

Internationaal toepasbaar
“Het zou ook fantastisch zijn als dit e-scholingsprogramma op een gegeven moment veel breder wordt ingezet,” vertelt Rientjes. “Duitsland heeft al belangstelling getoond. Wikipedia heeft bovendien meer dan 200 taalversies en evenveel taalgemeenschappen. Daar liggen kansen. De omgangsvormen en regels verschillen soms wat per taalgemeenschap, maar dit e-scholingsprogramma is nu al voor 90% vertaalbaar naar andere taalgemeenschappen.

Aan de slag met werkelijke gedragsveranderingen?
Benieuwd naar de mogelijkheden voor een effectief e-scholingsprogramma voor uw bedrijf? Wij vertellen u er graag meer over. Neem contact op met Alexander Waringa of Marc Coenen van eCoachPro, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./

Neem contact op

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Klik hier: contactformulier

 

Of neem contact op met commercieel directeur Marc Coenen voor de mogelijkheden binnen uw organisatie


Marc Coenen

Commercial Director
+31 6 15 45 73 05
coenen@ecoachpro.org

Marc Coenen eCoachPro

Onze vestigingen

eCoachPro Nederland

NEDERLAND
eCoachPro
Stationsstraat 24-01
5038 ED Tilburg

eCoachPro Belgie

BELGIE
eCoachPro
Vaartstraat 59 (bus 4)
1000 Brussel

eCoachPro Spanje

SPANJE
eCoachPro
Avda. Ricardo Soriano 72
Edif. Golden B.1a Planta
29601 Marbella, Málaga