Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onderzoek en inzichten op het gebied van professionele leiderschaps- en gedragsontwikkeling.


Hoe weet je of coaching weggegooid geld is?

Het kan ook anders: meten duurzame gedragsverandering

- Door Anne Ribbers en Antonie Bors -

Een recente uitzending van Rambam over coaching toont weer eens aan dat het vinden van een goede, kwalitatieve coach nog best een klus is. Tot Kamervragen aan toe stond ons vak ter discussie. Maar hoe weet je nu dat je de juiste, gekwalificeerde coach te pakken hebt? Kortom: hoe meet je kwaliteit? Een gecertificeerde coach is één. Wij vinden het daarnaast essentieel dat de resultaten van een coaching traject inzichtelijk en meetbaar zijn. Dat doen we via de unieke Coaching Monitor tool. Onlangs coachten we een grote groep teamleiders binnen de Nationale Politie en maakte de tool duurzame gedragsveranderingen zichtbaar.   

Veranderings- en samenwerkingsvaardigheden

Dit ingezette leiderschapsprogramma verzorgden we samen met de Politieacademie en onze partner Groupmapping. Waar Groupmapping vier keer een 1-daags trainingsprogramma verzorgde, startte wij als eCoachPro een geïntegreerd blended coaching programma waarin face-to-face gesprekken gecombineerd werden met online coaching (video-gesprekken, tekstberichten). Het programma was gericht op het versterken van de veranderings- en samenwerkingsvaardigheden voor leidinggevenden in een snel veranderende VUCA (Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous) wereld. De continuïteit van onze coaching maakt het mogelijk om in kleine ontwikkelstappen te werken en dichtbij onze deelnemers te blijven in hun dagelijkse praktijk. 

Coaching Monitor

Tijdens het hele traject volgden we de (tussentijdse) resultaten via het evaluatie-instrument de Coaching Monitor. Deze tool geeft inzicht in de voortgang van de trajecten, biedt mogelijkheden om tijdig bij te sturen, heeft een 360-graden feedback en peer-evaluaties (collega’s evalueren de groei van de deelnemer). Er zijn in totaal vijf meetmomenten, voorafgaand, tijdens en ook een lange tijd na afloop van het traject. 
Bij de start vulden de deelnemers de VUCA-vragenlijst in die input geeft voor het opstellen van een coachdoel (individuele doelstellingen). Deze vragenlijst meet zaken als persoonlijkheid, mindset en interpersoonlijke vaardigheden. Tevens maakt de Coaching Monitor een individuele, visuele eindrapportage van de behaalde resultaten per deelnemer. En wat daaruit blijkt? Een duurzame gedragsverandering is zichtbaar voor zowel de teamleiders zelf als hun (directe) collega’s.

Werkelijke duurzame gedragsverandering

Deze casus geeft mooie inzichten in de ontstane gedragsverandering. De duurzaamheidsmeting laat zien dat de deelnemers zich hebben ontwikkeld op individueel gestelde doelstellingen. Dat blijkt niet alleen voor hen zelf zo te zijn maar is ook merk-/voelbaar voor hun collega’s op de werkvloer. 
Daarnaast is het zo dat ze hun ontwikkeling hebben weten te vast te houden waardoor een duurzame gedragsverandering is ontstaan. Zes maanden na afsluiting van het coaching traject is deze nog steeds zichtbaar en zelfs met 3,8 punten (zie bijlage) gestegen ten opzichte van de meting aan de start van de coaching.

Coaching Monitor uitkomsten

Een mooi resultaat aangezien we binnen de blended trajecten werken aan werkelijke gedragsverbeteringen die zichtbaar worden op de werkvloer. We zien dat de mindset van de deelnemers meer een growth mindset is geworden, wat betekent dat ze zijn gaan geloven dat mensen kunnen leren, ontwikkelen en veranderen. Dat de coaching door de deelnemers binnen dit programma een 8,5 als beoordeling kreeg, was een mooie bevestiging van de kwaliteit. Door continue te meten tonen we aan dat coaching in deze casus zeker geen weggegooid geld was maar een slimme en waardevolle investering. 

Lees ook/meer:

Neem contact op

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Klik hier: contactformulier

 

Bel ons:

+31 13 85 07 546


E-mail:

Contactformulier 

Of neem contact op met commercieel directeur Marc Coenen voor de mogelijkheden binnen uw organisatie


Marc Coenen

Commercial Director
+31 6 15 45 73 05
coenen@ecoachpro.org

Marc Coenen eCoachPro

Onze vestigingen

eCoachPro Nederland

NEDERLAND
eCoachPro
Stationsstraat 24-01
5038 ED Tilburg

eCoachPro Belgie

BELGIE
eCoachPro
Vaartstraat 59 (bus 4)
1000 Brussel

eCoachPro Spanje

SPANJE
eCoachPro
Avda. Ricardo Soriano 72
Edif. Golden B.1a Planta
29601 Marbella, Málaga