Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onderzoek en inzichten op het gebied van professionele leiderschaps- en gedragsontwikkeling.


De bonsai van e-coaching

E-coach zijn: de kracht van het geschreven woord 

- Door Macarena Vergara en Antonie Bors - 

Hoe is het om een e-coach te zijn? Wat is de unieke werkwijze en filosofie achter deze manier van coachen? In e-coaching bouwen we een relatie op middels de kracht van het geschreven woord. Een e-coach werkt aan het opbouwen van vertrouwen, het creëren van veiligheid en intimiteit bij elke geschreven boodschap. Macarena Vergara, e-coach bij eCoachPro, vertelt: “In elke geschreven boodschap ben ik in feite in het moment aan het ‘dansen’ met mijn coachee.”

Misschien herken je de volgende situatie. Een deelnemer raakt geïnspireerd tijdens een coaching sessie, heeft belangrijke inzichten opgedaan in haar denk- en gedragspatronen en wil het geleerde graag toepassen in haar dagelijkse context. Ze probeert het, maar faalt. Haar volgende contact met haar coach is een face-to-face sessie over twee weken. Het momentum is voorbij, de aandacht gaat verloren, haar betrokkenheid bij haar eigen veranderingsproces vermindert en ze valt al snel terug in haar oude gewoontes. 

"Als e-coach let ik er vooral op dat we elk woord bewust gebruiken. Elk bericht is een minutieuze en zorgvuldig geproduceerde hapklare stap in het veranderingsproces.”

E-coach zijn

In e-coaching bouwen we een relatie op middels de kracht van het geschreven woord. Geschreven berichten verdampen namelijk niet. Ze vormen een krachtige spiegel voor de coachee in real-time: waar ze is, hoe ze denkt en wat haar wereldbeeld is. De focus blijft daarbij liggen op wat de coachee probeert te bereiken. De ddigital hugialoog staat centraal. Als e-coach let ik er vooral op (en zijn we getraind om dit te doen) dat we elk woord bewust gebruiken. Bij elke uitwisseling bouwen 
we bruggen om het gesprek te stimuleren en zorgen we dat we het bewustzijn en het momentum in de coaching behouden. Als e-coach moet ik ook zonder mijn coachee in mijn coachende aanwezigheid zijn: ik behoud ruimte, cultiveer openheid, blijf nieuwsgierig, heb inlevingsvermogen en veroordeel niet. In elke boodschap die ik aan mijn coachee schrijf - zoals ik ook in een face-to-face coachingsessie zou doen - moet ik in de 'zone' komen, al het onnodige blokkeren en diep luisteren. Ik verbind me met dat deel van mij dat het potentieel van de coachee - haar strijd en doelen - in gedachten heeft. In elke geschreven boodschap ben ik in feite in het moment 'aan het dansen' met de coachee.

Diep bewustzijn

Het geschreven woord gaat over het creëren van tijd en ruimte om na te denken en te verwerken. Het activeert het emotionele systeem en zorgt zo voor diepe reflectie. Als e-coach leren we inspanning, vindingrijkheid en toewijding toe te passen op onze coaching dialoog en -relatie. Net als bij het kweken van een bonsai-boom: in elke boodschap richt ik me op het verwijderen van onnodige ballast en het distilleren van dat wat essentieel is voor de voortgang van het gesprek en – uiteindelijk - voor de groei zorgt van mijn coachee. E-coaching vereist van mij dat ik geduldig blijf: ik onderhoud een gesprek dat dagen en weken duurt - want elk bericht is een minutieuze en zorgvuldig geproduceerde hapklare stap in het veranderingsproces. E-coaching is voor mij een oefening in diep bewustzijn en eerbied voor de reis van de coachee.

“Zoals de groei van een bonsai-boom: het verwijderen van onnodige ballast en het distilleren van dat wat essentieel is voor de voortgang van het gesprek.”

Online interacties

Onze missie bij eCoachPro is om e-coaching als een naadloze aanvulling op het dagelijkse werk aan zoveel mogelijk mensen aan te bieden. Wij leveren continue online coaching voor leiderschapsontwikkeling, met gemiddeld 2 online interacties per week. 

In e-coaching:

  • Gebruiken we zowel synchrone (face-to-face of videogesprekken) als asynchrone (schriftelijke) coaching om een continue interactie tussen een coach en een deelnemer te verzekeren (beschikbaarheid 24/7). 
  • Brengen we coaching - op een continue en consistente manier - in de dagelijkse werkcontext van de deelnemers in. 
  • Bieden we een volledig op maat gemaakte en intense ervaring van ontwikkeling en persoonlijke transformatie aan, die een efficiënte, effectieve en duurzame gedragsverandering mogelijk maakt.

abc model

ABC-model

We gebruiken het ABC (Accelerated Behavioral Change) model. Dit coaching model roept bewustwording op, verkent de weg naar doelgerichtheid, motiveert actie, faciliteert groei en maakt inzicht en leren mogelijk. Het bestaat uit drie fasen: Analyseren, Internaliseren en Onderhouden. De Analyse fase omvat exploratie en introspectie, de Internaliseer fase gaat over het implementeren van nieuw gedrag in het dagelijks leven en het benutten van het leren. In de Onderhoudsfase tenslotte werken we aan het onderhouden en behouden van nieuwe vaardigheden en gedragingen. 

Interesse!?

Ook geïnteresseerd in e-coaching? Lees meer over onze methode en/of bekijk hoe je zelf onze opleiding tot e-coach kunt volgen. Of neem een kijkje op onze Deskundig Online-website. 

Neem contact op

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Klik hier: contactformulier

 

Bel ons:

+31 13 85 07 546


E-mail:

Contactformulier 

Of neem contact op met commercieel directeur Marc Coenen voor de mogelijkheden binnen uw organisatie


Marc Coenen

Commercial Director
+31 6 15 45 73 05
coenen@ecoachpro.org

Marc Coenen eCoachPro

Onze vestigingen

eCoachPro Nederland

NEDERLAND
eCoachPro
Stationsstraat 24-01
5038 ED Tilburg

eCoachPro Belgie

BELGIE
eCoachPro
Vaartstraat 59 (bus 4)
1000 Brussel

eCoachPro Spanje

SPANJE
eCoachPro
Avda. Ricardo Soriano 72
Edif. Golden B.1a Planta
29601 Marbella, Málaga