Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onderzoek en inzichten op het gebied van professionele leiderschaps- en gedragsontwikkeling.


Beeldbellen plus andere vormen van online coaching

A-synchroniciteit, sociale anonimiteit en de kracht van schrijven 

Je ziet het veel in deze tijd. Nu de face-to-face coaching afspraken niet doorgaan, biedt technologie soelaas om online te kunnen communiceren. Video- en beeldbellen maakt een enorme opmars. Maar het opzetten van een online video-/belverbinding maakt een traject nog niet meteen succesvol. Online coaching en begeleiding vraagt om een gedegen, weldoordachte aanpak. Iets waar wij als eCoachPro (eCP) al tien jaar in gespecialiseerd zijn. Onze eigen eCP-methode is speciaal ontwikkeld voor online begeleiden en behandelen. De online dialoog neemt daarbinnen een belangrijke plek in. Een blog over a-synchroniciteit, sociale anonimiteit en de kracht van schrijven. 

Je kunt er bijna niet omheen. De ecoach Tabelafgelopen weken bieden diverse video-/beldiensten hun services tegen lage prijzen of zelfs gratis aan. En de coaching branche springt er massaal op in. Geen vreemde beweging gezien de crisisperiode waar we in zitten. Wij als eCoachPro zijn echter al jarenlang bezig met online coaching en begeleiding vanuit een meer fundamentele interesse. Voor ons is het integreren van onlinecommunicatie met traditionele coaching een vanzelfsprekendheid geworden. 


Duurzaam en efficiënt 

Onze klanten zijn vooral op zoek naar duurzame en effectieve resultaten. Gezien de snelle technologische veranderingen en het ontstaan van de 24-uurs economie is e-coaching een onvermijdelijk fenomeen voor elke professional die mensen coacht, begeleidt of helpt bij hun professionele ontwikkeling. Zo maakt het toevoegen van online een verhoogde contactfrequentie en een sterke betrokkenheid mogelijk. En het helpt om het ontwikkeldoel van je cliënt, in de dagelijkse context, on top-of-mind te laten blijven. Zo versnellen we coaching processen door een perfecte afstemming op de omstandigheden en behoeften van de klant. 

Inbedden in dagelijkse praktijk 

Om duurzame resultaten te realiseren, is leren en ontwikkelen het beste ingebed in de dagelijkse praktijk van de cliënt. Door gebruik te maken van e-coaching wordt het proces tijd- en plaats-onafhankelijk en tevens gemakkelijk toegankelijk. Tegelijkertijd vraagt het gebruik van technologie, web tools en internet in de dagelijkse coaching praktijk om nieuwe vaardigheden, maar ook om een nieuwe houding van de coach. Dat vraagt weer om een andere rol en ook het aanleren van nieuwe vaardigheden. Omdat de engagement continu wordt en de dynamiek van de coaching relatie aanzienlijk verandert. 

Beeldbellen keepgoing eCoachPro

De drie basispijlers van e-coaching 

Als je mensen vraagt waarom ze online diensten zouden aanbieden aan cliënten, hoor je meestal argumenten als “flexibiliteit” en het “verlagen van kosten”. De hierboven beschreven argumenten (verhoogde contactfrequentie, sterke betrokkenheid, betere afstemming op behoefte) zijn belangrijk. Deze maken een groot verschil. Daarnaast zijn er voor ons nog andere, meer diepgaande elementen waarom online werken een significante toegevoegde waarde heeft voor alleen het werken in levenden lijve. 

Deze drie fundamentele elementen zijn:

  1. A-synchroniciteit
  2. Sociale anonimiteit
  3. De kracht van schrijven
  1. A-synchroniciteit

Door asynchroon te communiceren, kunnen coaching en begeleiding tijd- en plaats onafhankelijk plaatsvinden. De cliënt werkt aan zijn ontwikkeling waar en wanneer hem dat het beste uitkomt. Ook kan het proces in meerdere contactmomenten geknipt worden. Hierdoor ontstaat een voortdurend communicatie- en ontwikkelingsproces, inclusief een continue stroom van oefeningen, reflectie werk, feedback en bekrachtigingsmomenten. 

  1. Sociale anonimiteit

Sociale anonimiteit verwijst naar de mogelijkheid voor de cliënt om te werken in zijn eigen privé en (dus) veilige omgeving. Daar waar geen sociaal gewenst gedrag nodig is. De cliënt hoeft dus ook niet af te stemmen op de (non)verbale reactie van de coach. Dat maakt dat grenzen wegvallen en het “open communiceren” makkelijker is. 

  1. De kracht van het schrijven

schrijven is schrappen eCoachProDe kracht van het schrijven bewees het onderzoek van psycholoog-onderzoeker Pennebaker (jaren geleden) al. Deze manier van uitdrukken leidt tot diepgaande veranderingen in bestaande cognities en emoties. Jezelf uiten door te schrijven structureert je gedachten, het geeft je toegang tot je emoties en stimuleert het reflectieve vermogen. Bovendien maakt de asynchrone factor - die ontstaat door het schrijven - de mogelijkheid om vaker contact te hebben met je client en zo in kleine stapjes naar een ontwikkeldoel toe te werken. 

Meer weten?!

Dit blog is een samenvatting van onze whitepaper ‘Deskundig Online Begeleiden’, die gratis te downloaden is op www.deskundigonline.nl. Is je interesse gewekt en/of heb je nog vragen/opmerkingen? Lees hier meer over onze methode. Of wil je gewoon meer weten? Schroom niet om contact met ons op te nemen. 

Neem contact op

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Klik hier: contactformulier

 

Of neem contact op met commercieel directeur Marc Coenen voor de mogelijkheden binnen uw organisatie


Marc Coenen

Commercial Director
+31 6 15 45 73 05
coenen@ecoachpro.org

Marc Coenen eCoachPro

Onze vestigingen

eCoachPro Nederland

NEDERLAND
eCoachPro
Stationsstraat 24-01
5038 ED Tilburg

eCoachPro Belgie

BELGIE
eCoachPro
Vaartstraat 59 (bus 4)
1000 Brussel

eCoachPro Spanje

SPANJE
eCoachPro
Avda. Ricardo Soriano 72
Edif. Golden B.1a Planta
29601 Marbella, Málaga