Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onderzoek en inzichten op het gebied van professionele leiderschaps- en gedragsontwikkeling.


"Mijn favoriete manier van coachen"

Blogserie: werken voor, bij of met eCoachPro

Binnen eCoachPro (eCP) coachen we professionals, delen we onze expertise op het vlak van online coaching en leiden we coaches op in onze methode. In deze serie laten we onze professionals en klanten aan het woord. Macarena Vergara, een van onze associates, trapt af. Naast online coach is ze sinds kort ook trainer. Onlangs verzorgde zij voor het eerst onze Internationale Masterclass e-coaching. Een interview over haar kennismaking met e-coaching, de manier waarop ze het toepast en haar nieuwe rol als trainer. "eCoachPro's aanpak van e-coaching heeft mijn aanwezigheid als coach veranderd, de manier waarop ik luister en hoe ik mijn volgende vraag het beste formuleer.”

Hoe lang werk je al als coach? 

"Sinds 2013, toen ik mijn eerste coaching training in Kaapstad volgde. Vroeger werkte ik als econoom op het gebied van internationale ontwikkeling. Nu coach ik leiders op dat gebied, dus de cirkel is rond..."

Macarena Vergara

Hoe ben je ooit in contact gekomen met eCoachPro? 

"Ik verhuisde van Zuid-Afrika naar het zuiden van Spanje in 2016. Enige tijd later ontmoette ik Anne (Ribbers, een van de eCoachPro-oprichters, red.) toevallig op een kinderverjaardagsfeestje. Uiteindelijk stuurden we onze kinderen naar dezelfde, kleine Montessorischool. Anne vertelde me over hun e-coaching training, ik las het boek in twee dagen uit en besloot erin te duiken!”

Wat vond je toen van online coaching en wat vind je nu van online coaching? 

"Ik heb altijd al mensen online gecoacht via Skype (geen video), maar dat was beperkt tot live interacties. Toen ik eCP's blended manier van e-coaching ontdekte, was dat voor mij fascinerend. Ik hield altijd al van schrijven en leerde zoveel in de training. Het was een steile leercurve om mensen te coachen zonder live te zijn, door te schrijven, door zo'n robuuste kennis toe te passen op mijn berichten... Ik heb inmiddels veel coachees begeleid via deze schriftelijke e-coaching benadering en heb gezien hoe transformerend, krachtig, intiem en efficiënt het is. Een prachtige aanvulling op mijn coaching. Het is al snel mijn favoriete manier van coachen geworden. Nu train ik andere coaches in deze e-coaching methodologie. Ik ben ervan overtuigd dat het een unieke diepte en bewustzijn toevoegt.”

Heeft online coaching met behulp van de eCoachPro-methodologie je werk veranderd? En zo ja, op welke manier? 

"Het heeft me volledig getransformeerd. Ik kan nu iedereen overal coachen en hoef niet uur na uur op mijn stoel te blijven zitten. Ik gebruik mijn tijd veel flexibeler, waardoor ik veel meer controle heb over mijn eigen gemoedstoestand en dagindeling. eCP's manier van e-coaching heeft mijn aanwezigheid als coach veranderd, de manier waarop ik luister en hoe ik mijn volgende vraag het beste formuleer. Na mijn opleiding in e-coaching heb ik zeer krachtige tools gekregen om gesprekken te voeren die dieper zijn. Ik vergelijk e-coaching altijd met het mindful en geduldig laten groeien van een bonsai. Die kwaliteit ervaar ik nu in mijn face-to-face coaching gesprekken".

Hoe is het om in de rol als trainer te stappen? 

"Het betekent dat ik de methodiek opnieuw moet leren. En me er op een frisse manier in moet verdiepen. Ik kan nu mijn creativiteit gebruiken om mijn passie voor deze manier van coachen over te brengen op mijn cursisten. Het is een mooie rol die ik koester."

Wat zijn je ervaringen als trainer tot nu toe? 

"Ik heb drie executive coaches begeleid tijdens de hele e-coachingcursus. Door ons kleine cohort heb ik veel meer ruimte en tijd kunnen geven aan groepsbegeleiding en meer gedetailleerde feedback kunnen geven. Dat heeft het leren enorm ondersteund. Trainen is mijn andere passie: het doorgeven van informatie en het helpen van anderen om iets waar ik gepassioneerd over ben, te internaliseren. Ik houd ervan om dat op een verteerbare manier te doen, anderen te inspireren tot actie en hen te helpen het geleerde in de praktijk te brengen. Ik ben al een aantal jaren trainer en facilitator in leiderschapsreizen en ik hoop dat dit aspect van mijn werk terugkomt wanneer deze (corona)crisis voorbij is.”

Dit is het eerste blog in een serie over het werken voor, bij en met eCoachPro. 

Neem contact op

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Klik hier: contactformulier

 

Of neem contact op met commercieel directeur Marc Coenen voor de mogelijkheden binnen uw organisatie


Marc Coenen

Commercial Director
+31 6 15 45 73 05
coenen@ecoachpro.org

Marc Coenen eCoachPro

Onze vestigingen

eCoachPro Nederland

NEDERLAND
eCoachPro
Stationsstraat 24-01
5038 ED Tilburg

eCoachPro Belgie

BELGIE
eCoachPro
Vaartstraat 59 (bus 4)
1000 Brussel

eCoachPro Spanje

SPANJE
eCoachPro
Avda. Ricardo Soriano 72
Edif. Golden B.1a Planta
29601 Marbella, Málaga