Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onderzoek en inzichten op het gebied van professionele leiderschaps- en gedragsontwikkeling.


Waarom leiderschapsprogramma’s meestal mislukken

Leadership DevelopmentDoor bedrijven wordt veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden zonder dat duidelijk is wat precies de voordelen en resultaten van deze programma’s zijn. Recent onderzoek van McKinsey geeft inzicht in wat er mis kan gaan in het design en de uitvoering van leiderschapsprogramma’s.

In deze blog bespreken we de belangrijkste uitdagingen uit het artikel van McKinsey en hoe onze blended coaching aanpak, ingezet kan worden om deze uitdagingen aan te pakken.

De belangrijkste uitdagingen volgens McKinsey zijn:

1. De juiste context is essentieel

Context is een belangrijk element bij succesvol leiderschap. Veel trainingen en programma’s gaan uit van het  ‘one size fits all’ principe en dat dezelfde vaardigheden en leiderschapsstijlen getraind dienen te worden onafhankelijk van de strategie of organisatie cultuur.

Wij geloven dat ieder ontwikkelproces uniek en persoonlijk is. Door traditionele coaching aan te vullen met online begeleiding kan ontwikkeling gestimuleerd worden in de relevante context, namelijk het dagelijks context van de coachee.

2. Reflectie ontkoppelen van het echte werk

De kracht van off-site trainingprogramma’s is volgens McKinsey dat deze programma’s de deelnemers de mogelijkheid bieden een stapje terug te doen en even te ontsnappen aan de vereisten van de baan. Anderzijds constateren zij dat na een training maar 10 procent van wat zij hebben gehoord meenemen in hun ontwikkeling. Bij leren door te doen wordt tweederde meegenomen en de effectiviteit vergroot.

In de praktijk hebben wij ervaren dat het vaak een uitdaging is voor deelnemers om inzichten opgedaan bij een off-site training te vertalen naar concreet gedrag in de dagelijkse praktijk. Met onze “continuous blended” coaching aanpak kunnen deze inzichten dienen als startpunt van het coachings programma.  Door het aanbieden van een intense dialoog met dagelijks contact wordt het leerproces in het dagelijkse praktijk van de manager of leider geïntegreerd, waardoor de leercurve significant steiler wordt.

3. Het effect van dieper gelegen gevoelens en gedachten onderschatten

Het ontwikkelen van effectief leiderschap vraagt vaak om een verandering in het huidige gedrag. Volgens McKinsey erkennen organisaties dat dit ook een verandering in de onderliggende “mind-set” betekent, vaak zijn organisaties huiverig om de dieperliggende oorzaken van gedrag aan te pakken. Het identificeren van de meest diepe gedachten, gevoelens, assumpties en overtuigingen is vaak een voorwaarde voor gedragsverandering. Deze diepgang ontbreekt vaak in leiderschapsprogramma’s.

Om achter ‘de vraag achter de vraag’ te komen heeft eCoachPro het ABC model voor blended coaching ontwikkeld. Dit model start met een analyse fase waar de coach en de cliënt uitgebreid ingaan op de realiteit van de cliënt, samen worden de mogelijkheden en doelstellingen onderzocht. Lees meer

4. Niet meten van resultaten

McKinsey concludeert dat organisaties vaak investeren in het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden zonder bewijs dat het programma ook echt de gewenste resultaten oplevert. Zonder het meten van de verbeteringen na het programma worden ontwikkeldoelstellingen minder serieus genomen.

Om met deze uitdaging om te gaan is het belangrijk gedurende het gehele leiderschapsprogramma meetmomenten in te lassen om de voortgang bij te houden. Voor coaching programma’s is meten al even belangrijk. In onze “blended-continuous” coaching hebben wij 3 meetmomenten standaard geïntegreerd om de resultaten te meten. Motivatie, persoonlijkheid, tevredenheid over het leven, maar ook SMART doelstellingen worden besproken en gemeten. Het meten van de doelstellingen kan ook door middel van 360 feedback. Hiermee kom je tot een objectieve meting door de feedback van collega’s en/of de manager in het proces. Lees meer

McKinsey concludeert dat organisaties de meeste fouten in leiderschapsontwikkeling kunnen voorkomen en de kans op succes verhogen door specifieke leiderschapsvaardigheden te matchen met de context; leiderschapsontwikkeling te integreren in het werk; de onderliggende mind-sets te onderzoeken; en de impact van het programma te meten.

 Bron: Pierre Gurdjian, Thomas Halbeisen, en Kevin Lane - McKinsey

<- Terug naar Blog overzicht

Neem contact op

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Klik hier: contactformulier

 

Of neem contact op met commercieel directeur Marc Coenen voor de mogelijkheden binnen uw organisatie


Marc Coenen

Commercial Director
+31 6 15 45 73 05
coenen@ecoachpro.org

Marc Coenen eCoachPro

Onze vestigingen

eCoachPro Nederland

NEDERLAND
eCoachPro
Stationsstraat 24-01
5038 ED Tilburg

eCoachPro Belgie

BELGIE
eCoachPro
Vaartstraat 59 (bus 4)
1000 Brussel

eCoachPro Spanje

SPANJE
eCoachPro
Avda. Ricardo Soriano 72
Edif. Golden B.1a Planta
29601 Marbella, Málaga